Pigghaj i Öresund

Det var många år sedan det fångades en pigghaj i Öresund. Men nu var det dags änteligen.

En fiskare från danska Espergærde fick en oväntad fångst i sitt nät: en haj.
Nu har pigghajen förts till Öresundsakvariet där den får pusta ut. 

– Det är sällan vi får in en pigghaj hit, det var nog sex år sedan sist. Så det är ganska fantastiskt, säger marinbiologen Michael Hansen.

Pighajen är en av världens vanligaste hajar, men i Öresund är den desto mer sällsynt. Även på global nivå har beståndet gått tillbaka då arten drabbats hårt av överfiske. I svenska vatten är pigghajen, som fått sitt namn från de säregna piggarna framför ryggfenan, totalfredad sedan 2011.

Pigghajen beskrivs som en allätande jägare. Men farlig för människor är den inte.
– För det första är det en relativt liten haj, den blir strax över en meter lång. Dessutom lever den på så pass stora djup att man i vart fall som helst inte riskerar att stöta på den när man är ute på en simtur, säger Michael Hansen.

Fångades på 17 meters djup
Pigghajen förflyttar sig över stora områden, och det är inte ovanligt att stora stim letar sig in utanför västkusten från Nordatlanten. Och nu har alltså ett exemplar tagit sig ända in i Öresund.
Det var fiskaren Søren Jacobsen som fångade hajen på 17 meter djup utanför Espergærde. Sören Jacobsen får ovanliga saker i nätet, nyligen levererade han en 15 centimeter stor kammussla till Öresundsakvariet.

Även denna gång kontaktade Søren Jacobsen snabbt Öresundsakvariet i Helsingör, där hajen nu skvalpar runt i ett väl tilltaget akvarium. Men akvariet är bara en tillfällig adress. På grund av sin storlek kommer den att få flytta vidare.

Öresundsakvariet hoppas få behålla hajen ett tag, men sedan går färden antingen till Kattegatcentret eller ut i det fria.
– Vi hoppas kunna behålla hajen över vinterlovet, men visar den tecken på att vantrivas sätter vi ut den igen, säger Michael Hansen. Länk

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter