Första bilden av Blåfenad tonfisk


Öresund Bilden är suddig och pixlig men innehållet är sensationellt. För första gången på ett halvt sekel har en tonfisk fångats på bild i Öresund.

Ända fram till 60-talet sportfiskades det tonfisk i Öresund. I Snekkersten, söder om Helsingör. samlades sportfiskare från hela världen varje sommar för att dra upp tonfiskar som kunde vara ända upp till två meter långa och väga så mycket som 300 kilo, berättar Fiskejournalen. Även kommersiellt fiskades det och rekordåret 1942 drogs det, enligt SVT, upp 2 000 ton i Sverige.
Men med stigande priser fiskades tonfisken ut.
– Tonfisken fiskades ut i världshaven, det var ett för högt fisketryck på dem, säger Markus Lundgren, fiskevårdschef på organisationen Sportfiskarna till SVT i somras.
– De slutade att vandra hela vägen hit, bestånden minskade och de försvann härifrån.
Det senaste decenniet har beståndet dock hämtat sig och den blåfenade tonfisken har vid enstaka tillfällen siktats längs kusten. Ingen har dock lyckats fånga den på bild. Förrän nu.
I tisdags hade nöjesfiskarna Jesper Fohrmann och Tom Secher turen med sig. Mellan Gilleleje och Hornbaek hade de turen med sig när en stor tonfisk hoppade upp över ytan. Enligt Øresundsakvariet är det den första bilden av en tonfisk i Öresund som tagits sedan 60-talet.
– Inte långt före Hornbæk såg vi stora plask – vi seglade till platsen och sedan till vår upphetsning – såg vi två stycken 200-kilosfiskar hoppa precis framför båten bara några meter från oss. Självklart var vi fullkomligt överlyckliga. Det är en dröm jag har haft sedan jag var barn, där min farfar berättade hur han fiskade tonfisk i Öresund. Att se dem där i vårat egna hav är en verkligt unik och livsförändrade upplevelse, säger Jesper Fohrmann som tillsammans med Tom Secher fiskat tonfisk flera platser på jorden till Øresundsakvariet.
Han berättar att de totalt såg drygt 50 fiskar på mellan 100 och 300 kilo.
– Det är en epokgörande händelse att den atlantiska tonfisken verkligen är tillbaka i Öresund och det beror på att tonfisken är på stor tillväxt i Nordatlanten. Under många år har det förekommit mycket stränga restriktioner för kommersiellt fiske efter tonfisk i bland annat Medelhavsområdet och det här har lett till att den stora tonfisken växer snabbt och det finns anledning att tro att beståndet fortsätter att öka om restriktioner fortsätter, säger Jens Peder Jeppesen, marinbiolog och akvarium- och museichef på Øresundsakvariet.
I ett pressmeddelande skriver man nu att det, om det är så väl att tonfisken åter regelbundet börjar komma till Öresund på hösten så som den gjorde förr i tiden, kan leda till en rejäl tillväxt inom turistnäringen. I nuläget är tonfisken skyddad och ett framtida fiske efter den sannolikt kommer att ske med ”catch and release”-metoden, det vill säga att fisken kastas tillbaka efter fångst. Länk

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter