Skärpt övervakning mot tjuvfiskare i Öresund

Skärpt satellitövervakning för att få bukt med tjuvfisket i Öresund var en av de konkreta åtgärder svenska och danska fiskerimyndigheter enades om vid ett möte i Helsingborg på onsdagen.
De fiskare, främst danska, som under det senaste året tilldömts sanktioner för tjuvfiske får i framtiden finna sig i skärpt övervakning via satellit. Mindre fartyg, som saknar så kallad VMS-sändare, måste i fortsättningen anmäla via telefon när de går ut för att fiska. Från och med årsskiftet måste fiskebåtar som passerar igenom Öresund, där det rått trålfiskeförbud sedan 1932, surra trålen. Den svenska regeringens representant Ingela Byfors, kansliråd i justitiedepartementet, säger till SVT:s regionala nyhetsprogram Sydnytt att mötet med danskarna var konstruktivt och det första där beslut om konkreta åtgärder mot tjuvfisket togs.

Straffen måste höjas
Mötet i Helsingborg kom till efter det att den danske livsmedelsministern Hans Christian Schmidt (Venstre) i söndags sade att det är fullständigt oacceptabelt om det goda samarbetet mellan Danmark och Sverige om fisket i Öresund äventyras av några få fiskares tjuvfiske. Schmidt har begärt att det danska Fiskeridirektoratet skall göra en extra insats i sundet för att få stopp på olagligheterna. Riksdagsman Peter Danielsson (m) sade i ett pressmeddelande på onsdagen att straffen för tjuvfiske måste höjas. "I dag skrattar tjuvfiskarna ofta åt de pinsamt låga böter som döms ut i svenska domstolar. Han tycker också att Kustbevakningen bör ges befogenhet att bedriva förundersökning när det gäller tjuvfiske. länk

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter