Att plocka godsaker ur havet

Ofta säger vi att men skall ta minnen och lämna bubblor när man dyker. Jag personligen tycker om att plocka ätbara saker ur havet när jag dyker. Men vad säger lagen om detta igentligen. Detta styrs från förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen:

Lagtexten som finns lyder såhär.

6 § Fiske får inte bedrivas med gift, sprängämnen eller andra bedövande eller dödande ämnen, elektrisk ström, skjutvapen eller sådana redskap som fisken kan spetsas med. Fiske med ålsax, vars tänder är högst sex millimeter, är dock tillåtet. Huggkrok får användas för att bärga fisk som har fångats med andra redskap. Hummer eller krabba får inte fångas vid dykning.

Så slutsatsen blir att du får plocka allt ätbart utom Krabba eller Hummer från våra vatten sålänge man inte använder harpun eller kniv typ..! för resten känns ganska självklart. Tänk på att fredade djur och storleksgränser gäller även vid plockning som gäller vid normalt fiske med nät eller spö. Olika arter är fredade på olika tider på året pga att dom skall få möjliget att föröka sig utan hinder.

Det man även skall tänka på är att vi har olika naturresarvat och natura 2000 område i våra vattendrag och där gäller olika varierande regler. Dessa styrs av miljöbalken och är väldigt olika från platser till platser. 

Som tex vid Kullaberg får du inte plocka något varken tång eller fisk eller musselskal. Kullaberg naturresarvat stäcker sig 300 meter ut i vattnet och hela landmassan.

Oftas är det musslor och tång jag plockar själv och njuter av.
Vi har i Öresund Europas största sammanhängade blåmusselbank som är 34 Km2 stor. Nu 
har vi även fått hit den invasiva arten Japanska jätteostron ände ner till kullaberg.
Dessa är bra om vi försöker plocka upp för den skall ju inte vara här.
Den är riktigt god dessutom både på grillen och färska, lägg dom på grillen och när dom öppnat sig släng in lite riven Västerbottenost och låt dom ligga kvar en 30 sek innan ni äter. Kanske ni gillar färska ostron och om du behärskar öppna dessa bångstyriga varelser. PS mycket svårare att öppna än våra inhemska Ostron.

Ostron och musslor kan ibland vara utsatt för giftalger. Kontrollera på dom ställa du kan så att det är ok att äta dessa varelser.

Tycker ni det låter konstigt med att plocka tång så bör ni gå in och titta på denna hemsida. https://www.catxalot.se. Här kan du få mycket kul inspiration om hur man kan äta våra olika tångarter. Tänk på hur du skördar så tången kan få möjlighet att leva vidare och kan skördas nästa gång du kommer på besök under ytan.

Våra grannländer har helt olika regler att följa när det gäller undervatten "fiske". Så ta reda på hur det fungerar när du är i dessa länder och dyker.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter