Danska torskar kämpar för kärleken

Torskarna arbetar hårt för att säkra nästa generation. Och det går ganska bra. Nästan aldrig har det varit så mycket lekande torsk i Öresund som nu.

Just nu är det mycket kärlek, eller kanske mer korrekt fortplantning, på Öresundsakvariet i Helsingör. I det stora stenrevsakvariet jobbar torsken hårt med att säkra nästa generation fisk.
De senaste veckorna har besökarna kunnat se det samspel som sker mellan hanar och honor under leken.
– Precis som i den mänskliga världen måste torskhannarna göra sig till för att honorna ska vilja para sig med dem. De spänner ut sina fenor och slåss med andra hanar och många blir ärrade och går ned kraftigt i vikt under leken, säger akvariechefen och havsbiologen Jens Peder Jeppesen.
Samma sak sker också ute i Öresund just nu men på akvariet kan man alltså se det på nära håll.
När honorna väl valt ut en partner ska rommen befruktas och det sker i en virvlande dans där hanar och honor simmar mycket nära varandra med könsöppningarna bara några centimeter isär.
I år är antalet lekande torsk i Öresund också större än vanligt enligt Jens Peder Jeppesen. Det är, enligt honom, resultatet av flera års stadig tillväxt av torskstammen i Öresund. Rapporter från turfiskebåtarna talar om fler lekstimm än på många tiotals år.
– Jag kan inte minnas att vi har upplevt så stora mängder av lekandet torsk förut. De större torskarna på 15-20 kilo är förvisso något färre i år men det måste absolut vara ett sundhetstecken för Öresund som helhet att vi upplever dessa stora mängder av torsk i mellanstorlekarna. Utvecklingen följer trenden från sommaren och hösten 2016 då vi fångade kolossala mängder av ungtorsk på 5-15 centimeter, säger Jens Peder Jeppesen.Länk

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter