Öresund invaderas av ansjovis

Öresund invaderas av ansjovis. Under den senaste veckan har ovanligt stora stim observerats. Ansjovisen är vanligt i sydligare vatten, men nu verkar sillsorten ha fått smak på Öresund. Enligt Öresundsakvariet vid Köpenhamns universitet ses ansjovisen just nu särskilt i Öresunds nordliga del, där även stora stim av skarpsill har synts till.
"Vi har nästan alla år haft sporadiska fångster av ansjovis men aldrig tidigare i sådana mängder som i år. Om det är effekten av stigande havstemperaturer eller kanske bara de stora mängder av djurplankton som finns i vattnen ljust nu, kan vi bara gissa, men i vart fall har det stora fördelar för Öresunds djurliv att det finns så mycket ansjovis och skarpsill för tillfället", säger marinbiologen Jens P Jeppesen i ett pressmeddelande. Länk

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter