Nya arter i Öresund

I takt med att vattnet i Öresund blir varmare blir det hem för fler och fler exotiska fiskarter. Allt från sanktpetersfisk, pigghaj, gråhaj, stjärnhaj, glatthaj till småfläckig rödhaj har nu gjort sundet till sitt hem.
Redan 2011 sa Jens P Jeppesen, marinbiolog och chef för Öresundsakvariet, till Kvällsposten att det mest intressanta fyndet då var den åttaarmade eledonebläckfisken. Men då hade man bara dykobservationer.
Nu har han blivit säker på att de finns i Öresund.
– De har setts av flera fiskare, men de gömmer sig. Jag tror att det finns betydligt fler än vad man vet. Bara för att man inte fångat dem betyder inte det att de inte finns.
Kan bli 75 centimeter långa
Eledonebläckfiskar kan bli uppemot 75 centimeter långa. Traditionellt sett hittas de i Medelhavet och i delar av Atlanten. Nu simmar de alltså även runt i Öresund.
– Det är svårt att säga hur många det finns, men jag tror att det finns ungefär en bläckfisk per kvadratkilometer, säger Jens P Jeppesen.
Men det är inte bara de åttaarmade bläckfiskarna som tydligt tagit plats, enligt Jens P Jeppesen.
– Rödhaj ser vi mer och mer av. Vi får riktigt mycket rödhaj.
Hajarna och bläckfiskarna är däremot inget hot för andra djur i sundet i sig. Temperaturförändringen är det däremot, menar Jens P Jeppesen.
– De varmare temperaturerna lockar till sig nya arter, men samtidigt försvinner andra. Som olika plattfiskar och havsabborre, säger han.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter